måndag 23 januari 2012

Kanelbullar



Efter önskemål kommer mitt favorit recept på kanelbullar här.

Hundra bullar
250 g smör
1 liter mjölk
100g jäst
1 msk stött kardemumma
1 tsk salt

2 dl strösocker
1,6 kg vetemjöl (26-28 dl)
Till fyllning
100g rumsvarmt smör ( jag brukar ALLTID ha mer)
Kanel och socker eller kardemumma och socker.
1.      Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och låt vätskan hålla 37 C
2.      Smula ned jästen i en stor bunke och häll över den fingerljumma degvätskan
3.      Blanda ned kardemumma, salt, socker och det mesta av mjölet
4.      Arbeta till en smidig, ganska lös det (blir den för hård blir bullarna torra) strö lite mjöl över degen och låt jäsa i 40 min
5.      Sätt ugnen på 250 g
6.      Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta den väl
7.      Dela degen i sex delar och kavla ut en i taget till en avlång fyrkant
8.      Bred på smör och smaksättning
9.      Vik degen dubbel från långsidan med fyllningen inlåt
10. Sporra eller skär ut 2 cm breda remsor. Vrid remsorna och gör en knut, det blir ca 100 st
11. Lägg knutarna på bakplåtspapper och låt jäsa i 30 min
12. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker
13. Grädda i nedre delen av ugnen tills de fått önskad färg

2 kommentarer:

  1. Kanelbullar över lag är livsfarligt. Särskilt nybakta, varma sådana med mjölk.... Mmmmm!
    *drömmer.....* :-D

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...