fredag 9 december 2011

Mjölfritt fröknäcke

Det här helt sjukt lättbakade knäckebrödet är väl egentligen inte ett bröd i ordets rätta bemärkelse, eftersom det inte innehåller något mjöl. Men vad gör det när det är ungefär hur gott som helst? Jag gillar att äta det alldeles som det är. Eller för all del med salt smör eller härligt rinnig brieost och besk marmelad.
  • 2 ägg
  • 1 dl sesamfrön
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl pumpafrön
  • ½ dl blå vallmofrön
Vispa upp äggen lätt och tillsätt övriga ingredienser. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och grädda cirka 10 minuter i 175 grader. Bryt i bitar och förvara torrt.

2 kommentarer:

  1. Låter gott!
    Tipsar om denna butterkaka, riktigt god!

    Saffrans butterkaka!

    Ingredienser
    1 paket jäst
    150 g smör
    5 dl mjölk
    1 1/2 dl socker
    2 påsar saffran (à 1/2 g)
    2 krm salt
    ca 14 dl vetemjöl (14 dl vetemjöl motsvarar ca 840 g)
    Fyllning:
    200 g mandelmassa
    2 msk vatten
    Fyllning:
    200 g mandelmassa
    2 msk vatten
    Till pensling:
    ägg
    hackad mandel
    Gör så här

    1.Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Låt det bli ca 37°C. Rör ut jästen med lite av mjölkblandningen och häll sedan i resten.
    2.Blanda i socker, saffran och salt och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig. Strö lite mjöl på ytan så att den inte torkar. Täck med bakduk och låt jäsa ca 45 minuter.
    3.Riv mandelmassan. Rör ut den med vattnet så att den blir bredbar.
    4.Smörj två runda bakformar, ca 24 cm i diameter (för 2 st).
    5.Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda igenom den, ev med resterande mjöl. Skär degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en platta, ca 30x40 cm (för 2 st).
    6.Bre på mandelmassan. Rulla ihop från långsidan. Skär i ca 3 cm långa bitar. Packa bitarna i formarna. Låt jäsa övertäckta med bakduk ca 30 minuter.
    7.Sätt ugnen på 200°C. Pensla med uppvispat ägg och strö på hackad mandel. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter. Låt kallna på galler.

    SvaraRadera
  2. Oj, tack.
    Receptet påminner om saffransbutterkakan jag gjorde till i söndags.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...