söndag 11 mars 2012

Blogg VS tidning?

Sedan jag började läsa tränings/livsstils/hälsobloggar för lite drygt två år sedan har min konsumtion av träningstidningar sjunkigt till näst intill obefintlig. Jag har inget behov av att läsa dem och upplever att jag får minst lika bra OM inte bättre info och tips om träning och hälsa via bloggar. Många med samma intresse för träning som jag och många bloggare som även har barn som också försöker få livspusslet att gå ihop och får till härligt inspirerande bloggar om det.
Men så kunde jag helt plötsligt inte hejda mig när jag stod framför Fitness magazine i affären. Det som lockade mig var nog artikeln om Sveriges bästa träningsbloggar, två av dem läser jag redan idag, Spark i baken och träningsglädje, de andra två var av den ena hade jag aldrig hört talas om kommer jag inte heller börja läsa efter att jag läst om dem i artikeln. Inte för att de på något sätt är dåliga utan för att de helt enkelt inte tilltalar mig.
Det jag vill komma till med inlägget är att jag fundera på hur läge tidningar kommer kunna locka oss att köpa dem, när vi nu kan hitta samma info på många bloggar, som både är gratis och i många fall bra mycket roligare att läsa då de är mer personligt skrivna och dagligen eller till och med flera gånger om dagen uppdateras.
Om fler företag som står för stor del av reklamkostnaden i tidningarna vågar släppa det och satsa på att marknadsföra sig via bloggar där de snabbare når fler människor så tappar ju tidningarna stora intäkter därifrån också, jag tycker att många företag har blivit duktiga på att hitta bloggare och marknadsföra sig via den kanalen men fortfarande finns det mycket att jobba med.

Vad tror du, kommer träningstidningar överleva bloggtrenden?

27 kommentarer:

 1. Jag har upplevt samma sak. Bloggar inom de flesta kategorier har uppfyllt vad tidningar brukade göra plus lite mer. Däremot får jag hem "Hälsa och Fitness" i brevlådan, vilket jag tycker är en rolig överraskning att komma hem till :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har jag aldrig läst, måste jag kolla in.

   Radera
 2. Bra fråga.
  Men jag håller med dig om att jag läser betydligt mer träningsbloggar än tidningar (även om det händer också).

  Tycker på något sätt att det är lättare att inspireras av "riktiga" människor (du fattar vad jag menar va?) ;-)

  SvaraRadera
 3. Jag läser också mer och mer sällan tidingar. Eler nästintill aldrig när jag tänker efter. iaf inte träningstidningar. Dels just pga av det du skriver men också för att det bara är samma sak om och om igen hela tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det samma sak om och om igen!

   Radera
 4. Jag föredrar internet, bloggar. Gillar att det är enkelt att läsa överallt. Gå tillbaka till samma info senare utan att leta rätt på en tidning man troligen inte har kvar.
  Hoppas att ex bloggar tar över mer.

  Och stort tack igen :) Så himla gullig med din pepp!

  SvaraRadera
 5. Intressant! Läser också mindre tidingar =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Börjar fundera på om jag är blogg beroende istället =)

   Radera
 6. Har fullt upp med jobb o studier och annat hemma trix..hinner knappt läsa dagstidningen..
  Läser inga andra tidningar..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur, jag prioriterar också att lägga tiden på annat.

   Radera
 7. Hmm... men runners world vill jag ha i pappersformat... :) Intressant fråga!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Älskar mattidningar, men surfar inte så mycket på matbloggar, antar att det är för att jag gillar snygga foton på mat som tidningarna fortfarande levererar

   Radera
 8. Ja läser en hel del tränings bloggar, men även minst 2 tränings tidningar/månad. Bloggarna är grymma för inspiration, tips och produkttester. Men tidningar är ändå något annat - en stund utan tv/telefon/dator.
  Ja tror dom kompletterar varandra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolt att de gör, just nu äter minstingen upp allt han hittar i tidningsväg, därför funkar Ipaden bättre =)

   Radera
 9. Jag läser bara bloggar, inga träningstidningar. Det beror mycket på att innehållet i tidningarna ofta är så fjuttigt. Det känns liksom avklippt och begränsat. Det blir ingen levande dialog. Det är MYCKET reklam och fokus på köp köp och mode i tidningar. De är dyra. Osv. Därför är bloggar på många sätt bättre. Hittar man rätt i bloggdjungeln så behöver man inga tidnignar. Men många vill nog ha en tidning att bläddra i så de överlever nog.

  SvaraRadera
 10. Jag känner precis som du! Vad ska man man tidningar till när man har alla bra bloggar!? Sen lever vi ju i ett internetbaserat samhälle också, inte mycket man läser i pappersform nu för tiden. ;)

  SvaraRadera
 11. Jag tror inte tidningar kommer försvinna men minska.. Tänker bara på Aftonbldet som har en grymt matad hemsida men ändå lyckas att sälja många pappersupplagor!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så, ska bli spännande att följa utvecklingen.

   Radera
 12. Tack för den jättefina kommentaren. Jag bestämde mig för att strunta i allt socker plus börja med LCHF. Jag började med spinning och så småningom springa lite. De och viljan har tagit mig dit där jag är idag =)

  Jag håller med dig, jag läser hellre bloggar än tidningar. Har lite svårt att bestämma mig för om jag tror de kommer försvinna helt eller minska. Minska de kanske de tycker att de inte är någon idé och därmed dö ut. Ha en fin kväll!

  SvaraRadera
 13. Känner igen mig helt i det du skriver. Jag prenumererar på ToppHälsa och Fitness Magazine, men jag hinner nästan aldrig läsa dem så det känns lite onödigt.

  Bloggarna har verkligen ersatt mitt behov av tidningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har fortfarande inte hunnit läsa utan bara bläddrat i tidningen =)

   Radera
 14. Jag läser också hellre bloggar än tidningar. Om jag någon gång köper en tidning är det kanske när jag ska resa eller liknande och då är det alltid Fitness Magazine som gäller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar också köpa med mig tidningar på resa

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...