torsdag 1 mars 2012

Att komma igång med löpning!

Vad kan vara bättre än att komma igång med löpträning under våren? Dagarna blir ljusare och längre, solen visar sig allt oftare och fram för allt det är barmark. Man har dessutom en lång säsong framför sig om man skulle ha turen att bli beroende av löpning.
Har du en grundkondition från annan träning är det oftast lite lättare att komma igång med löpningen, men det behöver nödvändigtvis inte vara så. Man blir ju bra på det man tränar. Har du aldrig tränat innan så är det självklart ingen omöjlighet att få till löpningen, det är ju som bekant aldrig försent att börja!
Först och främst måste DU ha bestämt dig för att du vill börja med löpning (och vara skadefri såklart)!
Du måste ha tålamod, man blir ingen snabb, uthållig löpare på ett par veckor
Sätt upp realistiska mål, hellre flera små delmål än ett mål som stressar dig mer än vad det hjälper dig. T.ex. att kunna springa fem minuter utan att stanna för att sedan öka till tio min och så vidare.
Att gå från ingen löpträning till fem dagar i veckan är dömt att misslyckas. Börja med exempelvis två dagar i veckan under en månads tid, boka in dem i kalendern så att de blir av, efter någon månad kommer du kunna lägga på ytterligare en dag.
Investera i bra löpaskor som passar dina fötter
Snygga löpkläder bidrar ju till att det blir extra roligt att ge sig ut i spåret, du har väl inte missat att Röhnisch släppt sin running kollektion?
 Skaffa en löparkompis om du har svårt att motivera dig att ge dig ut.
En viktig sak att tänka på är som sagt att inte gå ut för hårt,…… från att aldrig ha sprungit måste du inse att det tar tid innan du tycker att det är behagligt att springa. Till en början kanske du till och med känner blodsmak i munnen, får ont på ställen du inte trodde var möjligt, hinner ångra dig både en och två gånger och känna att det kommer ALDRIG att gå, men jorå visst kommer det att göra det!! Och det är då det är viktigt att du redan har bestämt dig för att DU vill! Man måste även inse att vissa pass kommer att kännas lite sämre än andra men när man väl kommit förbi det här första stadiet förbi den där berömda tröskeln till att faktiskt kunna njuta både under och efter löpturen, det är då man är fast!
Det kanske viktigaste av allt, ge inte upp!

8 kommentarer:

 1. Bra tips där till de som vill/behöver komma igång. Själv är jag överlycklig att våren är här för det är så mycket roligare att springa då!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det SÅ mycket roligare att springa under våren, kan bara hålla med.

   Radera
 2. Och för mig som har "harvat" igenom första löpvintern, för egen del, uppskattar VERKLIGEN våren och barmarken! :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktigt bra jobat, hoppas bara du får vara skadefri under våren!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...