onsdag 4 december 2013

Butterkaka med saffran

Såhär i juletider tycker jag att det är extra roligt att baka godsaker.
Denna superenkla butterkaka blir inte bara en utan två stycken.

Till två stycken behöver du;
50 g jäst
5 dl mjölk
150 g smör rumsvarmt
2 paket saffran ( 1g)
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
12-13 dl vetemjöl

Fyllning;
75 g smör
200 g riven mandelmassa
1 uppvispat ägg 

Gör såhär
1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till Max 37 c. Tillsätt smör,saffran, socker, salt och mjöl.
2. Arbeta degen smidig och låt jäsa i 15 min
3. Dela degen i två delar och kavla ut till 1/2-1 cm tjocka plattor. Bred ut smöret på degen och strö över mandelmassan. Rulla ihop och skär i 3-4 cm tjocka skivor.
4. Ställ dem i två smorda formar ca 23 cm i dm. Låt jäsa i 20-30 min. Sätt ugnen på 200c. Pensla med uppvispat ägg. 
5. Grädda i nedre delen av ugnen 25-30 min

Lycka till!

7 kommentarer:

  1. Oj oj så gott det ser ut! Får testa om det funkar med glutenfritt mjöl :-).
    Ha det bra! Kram Jennifer

    SvaraRadera
  2. Jag köpte saffran i går så nu blir det baka av :) Kram.

    SvaraRadera
  3. Jösses så gott det ser ut! Jag älskar saffran men är tyvärr värdelös på att baka! Men den där kanske jag ska våga mig på?! Hihi Ha en underbar torsdag fina! Kramar Petra

    SvaraRadera
  4. Ser riktigt god ut <3
    Tack för receptet/Kram Kram

    SvaraRadera
  5. Visst är det kul att baka... Här blir det nog lite t helgen! Smakens för butterkaka! Jag skippar saffran ;-)
    Kram Sandra

    SvaraRadera
  6. Jag är en riktigt "sucker" för saffran. Både i bröd och i mat. Sååå gott! :-)
    Kram M

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...