Denna superenkla butterkaka blir inte bara en utan två stycken.
Till två stycken behöver du;
50 g jäst
5 dl mjölk
150 g smör rumsvarmt
2 paket saffran ( 1g)
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
12-13 dl vetemjöl
Fyllning;
75 g smör
200 g riven mandelmassa
1 uppvispat ägg
Gör såhär
1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till Max 37 c. Tillsätt smör,saffran, socker, salt och mjöl.
2. Arbeta degen smidig och låt jäsa i 15 min
3. Dela degen i två delar och kavla ut till 1/2-1 cm tjocka plattor. Bred ut smöret på degen och strö över mandelmassan. Rulla ihop och skär i 3-4 cm tjocka skivor.
4. Ställ dem i två smorda formar ca 23 cm i dm. Låt jäsa i 20-30 min. Sätt ugnen på 200c. Pensla med uppvispat ägg.
5. Grädda i nedre delen av ugnen 25-30 min
Lycka till!
Oj oj så gott det ser ut! Får testa om det funkar med glutenfritt mjöl :-).
SvaraRaderaHa det bra! Kram Jennifer
Jag köpte saffran i går så nu blir det baka av :) Kram.
SvaraRaderaJösses så gott det ser ut! Jag älskar saffran men är tyvärr värdelös på att baka! Men den där kanske jag ska våga mig på?! Hihi Ha en underbar torsdag fina! Kramar Petra
SvaraRaderaSer riktigt god ut <3
SvaraRaderaTack för receptet/Kram Kram
Visst är det kul att baka... Här blir det nog lite t helgen! Smakens för butterkaka! Jag skippar saffran ;-)
SvaraRaderaKram Sandra
Jag är en riktigt "sucker" för saffran. Både i bröd och i mat. Sååå gott! :-)
SvaraRaderaKram M
Vad den ser god ut!
SvaraRadera