torsdag 12 december 2013

Världens godaste saffran & kardemummaknutar

Om man frågar mig.
Vill man inte ha saffran i är det bara att ta bort och så vips har man kardemummaknutar.


Till ca 20 bullar
4 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 påsar saffran
50g jäst
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
250 g kesella ( 10% )
100g rumsvarmt smör
Ca 15 dl vetemjölspecial

Fyllning;
200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 msk mald kanel
1/2 msk kardemumma kärnor

Pensling;
1 ägg
1/2 dl ljus sirap
2 tsk vatten

Garnering
1 msk kardemumma kärnor 
1/2 dl socker

Gör såhär
1. Värm mjölken, grädden och saffran till fingervarmt 37c . Lös upp jästen i degvätskan. Tillsätt salt socker och kesella. Tillsätt smör och mjöl lite i taget. Knåda degen väl och låt jäsa till dubbel storlek under duk ca 45 min.

2. Fyllning; Blanda smör, socker, kanel och nystötta kardemummakärnor till en krämig fyllning.

3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela i två delar och kavla ut en halva i taget, till en rektangulär platta. Ca 25x40 cm. Bred på fyllningen.

4. Vik den ena långsidan mot den andra. Skär i ca 4 cm breda remsor och dela varje remsa nästan helt så det ser ut som ett par byxben. Snurra och knyt ihop till en bulle. Se till att ändarna är under Bullen. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper.

5. Låt bullarna jäsa under bakduk till dubbel storlek ca 40 min. Sätt ugnen på 225 grader. Stöt kardemumman till garneringen och blanda med socker.

6. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen i ca 15 min.

7. Rör ut sirapen med vattnet. Pensla bullarna med blandningen. Strö över kryddsockret och låt vila på galler.

 
 
Lycka till!


12 kommentarer:

  1. Åh, vad de såg goda ut! Tycker det är så kul att du som har en "träningsblogg" har en del godsaker med på bloggen. Dottern och jag pratade förut om att det finns någon förutfattad mening att" du som tränar äter väl inte chips/godis/kakor" det är väl då man kan äta! Men jag skulle behöva äta mindre och träna mer.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tränar så pass mycket så jag kan äta en massa gott plus att jag är väldig svag för choklad och hembakat och gillar att baka. Nu äter jag det inte HELA tiden men några gånger i veckan i alla fall.
      Kul att du hittat til min blogg.

      Radera
    2. Jag hoppas att du förstod att det var positivt menat :-)

      Radera
  2. Men vilka snygga bullar och jag förstår att de smakar smaskens.
    Kram Helena

    SvaraRadera
  3. Bullarna ser ljuvligt goda ut!! :)

    SvaraRadera
  4. Men så fina! De ser supergoda ut också...
    Tack för receptet!

    KRAM Anna

    SvaraRadera
  5. Mmmmm, ser galet gott ut! Ha en fin luciadag! Kram Jennifer

    SvaraRadera
  6. Här ska bakas! tack för ett grymt pass i dag Karro! Ha en skön kväll! Kram

    SvaraRadera
  7. De där såg verkligen ut som världens godaste! Här satt jag och tänkte att jag ska inte ta en saffransbulle, jag ska vara ståndaktig så kikar jag in här och nu måste jag nog gå och ta en iaf:) Kram Nilla

    SvaraRadera
  8. Ååå så gott! Gärna utan saffran ;-)
    Trevlig helg
    Kram Sandra

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...