torsdag 25 april 2013

Kardemummabullar

Nybakade bullar och ett glas mjölk, barnsligt gott om ni frågar mig.

Har varit hemma med sjuk liten skrutt även idag och vad passar väl bättre än att baka bullar med barnen?

Enda nackdelen med receptet är att det blir så få bullar...

4 dl mjölk
1 dl grädde
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
250g kesella 10%
100g rumsvarmt smör
1/2 msk mald kardemumma
Ca 15 dl vetemjöl

Fyllning
200g smör
1 dl strösocker
1 msk mald kanel
1/2 msk kardemumma kärnor

Pensling
1 ägg
1/2 dl ljus sirap
2 tsk vatten

Garnering
1 msk kardemumma kärnor
1/2 dl strösocker

1. Värm mjölk o grädde till fingervarmt. Lös upp jästen i degvätskan. Tillsätt salt, socker & kesella. Samt smör o mjöl. Knåda väl o låt jäsa till dubbel storlek i ca 45 min
2. Fyllning, blanda smör, kanel, socker och kardemumma till en krämig fyllning.
3. Ta upp degen på mjölat bord, dela i två o kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta och bred på fyllningen.
4. Vik den ena långsidan mot den andra. Skär i 4 cm breda remsor o skär snitt som delar varje remsa nästan helt.
5. Vrid och snurra varje ände åt olika håll se till att ändarna hamnar under knuten. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
6. Låt bullarna jäsa i 40 min. Sätt ugnen på 225c. Stöt kardemumma till garnering o blanda med socker.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg, grädda mitt i ugnen i 15 min.
8. Rör ut sirap med vatten, pensla bullarna med blandningen. Strö över kryddsockret och låt svalna på galler.

11 kommentarer:

  1. Åh vad ljuvligt gott det där såg ut! Mjölk är ett måste till bullar! :) Hoppas liten kryar på sig snart! Kram

    SvaraRadera
  2. Åhhh så gott!! Ser ljuvliga ut . älskar också kardemumma!! Godare än kanel tycker jag nog.
    Ha en fin fredag!!!
    Kram =)

    SvaraRadera
  3. Mums vad gott!!! Nybakade och varma bullar med kall mjölk är nog bland det bästa som finns! Och är dom små kan man alltid ta två :) Så gott!!

    SvaraRadera
  4. Har du bakat de som är på bilden?
    Riktigt fina!
    Trodde det var en hämtad bild..

    Ja bullar går ner mån som sön.......gott, har funderat på att göra ostsnurror någon dag, rätt gott till en matig soppa ibland..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Yes, fotade direkt på plåten;0)

      Radera
  5. Mums vad gott, men tyvärr kan jag inte äta detta just nu ;)
    Kram
    Anneli

    SvaraRadera
  6. Bullar bakas ofta till killarna, själv bakar jag bullar lchf som faktiskt blir helt ok. Ha en härlig helg vännen. Kramisar Tina

    SvaraRadera
  7. Mums! Ser jättegott ut! Känner doften av nybakta bullar. Kramar ifrån Anna overenskommelsen.blogg.se

    SvaraRadera
  8. Åh, himmel vad smarrigt :)

    Kram Anna

    SvaraRadera
  9. Ja, men jag måste ju bara kommentera detta. Det rinner i mungiporna. Farligt när man är hungrig! :) GOTT!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...