fredag 20 juli 2012

Dåligt samvete?

Det här med dåligt samvete om man INTE tränar, om man äter (enligt sig själv) fel saker, inte tillbringar tillräcklig mycket tid med sin familj. Ja listan kan nog göras oändlig, men varför är det så, det här dåliga samvetet?
Jag har för länge sedan slutat ge mig själv dåligt samvete för att jag inte tränar så mycket som jag kanske hade velat och helt ärligt hade jag velat hade jag väl gett mig ut tidigt på morgonen eller sent på kvällen när resten av familjen sover, men jag väljer att inte göra det och inte får dåligt samvete för det, varför? För jag vill inte =)
Maten har jag också för länge sedan slutat få dåligt samvete över. Jag äter det jag vill, det är ju trots allt bara jag och ingen annan som bestämmer vad jag stoppar i munnen och varför lägga ned massa tid på att få dåligt samvete över ett val jag gjort??!?! Då borde jag väl gjort ett annat val istället. Eller?
Men det jag däremot får dåligt samvete över är att jag inte tillbringar tillräckligt mycket tid med min familj. Och då bör tilläggas att jag tillbringar MYCKET tid med familjen. Men även om jag bara är borta en liten stund får jag dåligt samvete. Har kommit på att det beror på att jag inte vill något heller än att umgås med min familj och det jämt och hela tiden!!! Tur är väl kanske det =)

Får du dåligt samvete över något eller har du några bra tips till mig?
Kram på er!

30 kommentarer:

 1. Ja fy och usch! Jag har dåligt samvete när jag inte tränar, när jag inte umgås med familjen osv.. Ond cirkel!
  Och när jag tränar är jag världens lyckligaste så resten av familjen blir glada.
  Jag har inga bra tips alls tyvärr. Som du, så skiter jag i maten, men träningen vet jag ju att jag mår så bra av så jag skäms med all rätt (har jag bestämt..)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är inte lätt att tillfredställa sig själv.

   Radera
 2. Både mat och träning har ju funnits i ditt liv i alla år och du har hittat ditt sätt att förhålla dig till det. Bra!! Familjen och barnen har vi ju båda haft i våra liv en kortare tid då jag tror det bidrar till att man vill vara med dem jämt. Plus att barnen växer, lär sig nytt, säger roliga saker- och inget av det vill man missa!
  Fast man ska inte ha dåligt samvete mot dem när man Inter med utan det är ju då som andra kan steppa fram och ta mer plats: syskon, annan förälder eller andra i närheten. Tror att barnen mår bra av det!!
  Jag är som du, den här känslan av dåligt samvete kan vara det dåliga samvetet mot sig själv, eller i mitt fall avundsjuka eller svårt att släppa taget och ansvaret t nån annan- man vill så gärna var med hela tiden fast det samtidigt är skönt att göra grejer på egen hand!

  Fasen inte lätt att vara mamma å fru men jag tycker du lyckas jäkligt bra!

  Kram kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack fina du, det samma!
   kram

   Radera
 3. Känner så väl igen det där... :-P
  Det där med maten, där har jag lyckats tänka som du: Jag äter det jag äter. Punkt!

  Men däremot när jag inte kan/vill/orkar träna eller när jag tycker att jag tillbringar för lite tid med familjen, då kommer det där förbannade samvetet som ett brev på posten. :-(

  Har tyvärr inga bra tips, men är nyfiken på vad andra kanske svarar. :-)

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Jag tycker du kör på rätt lina. Man äter det man gillar och det FINNS ingen eller någon som säger att något är fel. Dessa dieter får jag lov att säga - skräp! Det finns alltid en penga källa bakom, och vi vet alla att man käkat av allt, sedan urminnes tider! Jag tog steget bort från allt detta, mkt beroende på "att se hur människor i nöd har det" som skulle göra allt för att få smaka på allt vi har. Alla fina grödor alla underbara råvaror som finns här. Jag tänker, klart vi ska äta av allt, och livsnjuta. Detta liv är ju ett liv som ska levas här och nu!
   Ni nämner träningen, detta "dåliga samvete tänket" som drabbar många. Man önskar det inte fanns, men så finns det där och lurar. Kan bara råda. Gör allt du känner för, tycker är kul, och följ inre känslan! Aldrig köra då det kommer onda tankar som dåligt samvetes tänk.

   Jag kan inte allt men hoppas detta ger en tanke.
   Du är ju en stark person och du om någon tycker jag är en stark familje kär person som värnar om din familj! Det märks av dina ord!
   Kram!

   Radera
  2. Ha en fin fredag!
   Lite fredags bak kanske här..

   Radera
  3. Vad fint skrivet!. Visst är det så att detta liv ska levas här och nu, man vet aldrig vad morgondagen för med sig, tur är väl det.
   Tack.

   Radera
 4. Ett bra inlägg som jag tror många känner igen sig i. Speciellt såhär i sommartider tror jag verkligen att vi behöver släppa på "duktigheten" och slappa och äta gott. Det är dock lättare sagt än gjort tycker jag. Härligt att du känner att du lyckats att skippa det dåliga samvetet, det är inspirerande!

  SvaraRadera
 5. Hmmm, jag både håller med och inte håller med. Vi är olika och det tappas bort lätt i generaliseringar. Jag får inte dåligt samvete av att äta det jag brukar avstå ifrån. Jag får ont i magen. Förhållningssätt till mat handlar om livsstil och inte diet. Insidan är minst lika viktig som utsidan. Träning är absolut inget som är en källa till dåligt samvete. Jag tränar det jag gillar. Det handlar inte om måsten och borden utan att få ägna tid åt min hobby. En löptur kan vara lika avkopplande som att titta på tv eller läsa. Den ger mig energi, inte kostar. Och jag har inget dåligt samvete för jag väljer ibland någon aktivitet utan min familj. Precis som Sara skrev så behöver de och jag att ha tid ihop med andra och även varandra. Däremot så längtar jag som en tok efter en dag med både jobb och träning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag menade absolut inte att dar alla över en kam. Men har man ätit något varför gnälla liksom? Det var väl knappast under pistolhot;0) man väljer sina handlingar menade jag. Å det är många, inte alla som får dåligt samvete när de missar en dags träning, istället för att vara nöjd med alla andra dagar de faktiskt tränar. Bra så, jag får inte dåligtsamvete av dessa två längre. Men hur jag än vrider o vänder kommer jag alltid ha dåligt samvete att jag inte tillbringar tillräckligt med tid med mina barn, missar något i deras utv. Jag vet ju att det är så, att det alltid kommer att vara så, men ändå ;0) klart att de ska ha egentid med deras pappa, klart jag gör saker utan dem, men som sagt då längtar jag ihjäl mig....

   Radera
 6. Ja, visst har man dåligt samvete... Hos mig handlar det mest om att hinna med alla 3 barn ( jag fattar inte de som har fler barn hur de gör?? ) Att ge de lika mycket uppmärksamhet, gärna egentid osv... Nu sista året känner jag speciellt det då Leo har tagit mycket tid från de andra... Men man ska väl tänka att man gör så gott man kan.. :D Ses i morn på träningen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår precis vad du menar, även fast jag bara har två;0)
   Kul!

   Radera
 7. Åh, vad gött att du ska träna =) Hoppas oxå på att träna, men imon ska jag jobba. Hoppas på att orka med lite träning därefter. Jag somnade till slut, men de blir inte många timmars sömn denna veckan. Ha en toppen helg!kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kom fram.
   Tack det samma.
   Kram

   Radera
 8. Kom min kommentar fram? De hände något :/

  SvaraRadera
 9. Jag får lite dåligt samvete nu när jag inte kan träna som jag gjorde förr men jag får vara glad att jag kan promenera utan problem i a f. Samtidigt så unnar jag mig lite för mycket för att det är semester vilket innebär viktökning och ont i magen som jag får problem med sen! Men som du skrev bara en själv kan styra över detta!
  Dåligt samvete för barnen har jag inte! När de blir äldre så är det de som inte har tid för oss föräldrar så jag tar verkligen vara på de tillfällen som ges.
  Ang bloggen så har jag bara lite funderingar om jag ska ha med annonser, vara med i FB, eller lägga mindre tid på bloggen mm? Ibland är det svårt att hinna blogga oxå även om det är väldigt kul!
  Ha en bra helg!
  Kram Suss

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dåligt samvete över barnen är ju ett övergående bekymmer och angenämt problem.
   Ja bloggen kan ju ta hur mycket tid som helst.
   Kram

   Radera
 10. Skönt att du slipper dåligt samvetet för träningen och vad du stoppar i dig,kanske för att du ändå ligger på en bra nivå där redan? själv har jag just dåligt samvete för det för jag vet att jag prioriterar fel. Konstigt att jag inte bara ser till att ändra på det bara? Tack för inspirerande inlägg! kram Nilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har haft så många konstiga tankar om mat när jag var yngre, när jag väl började äta vad jag ville utan förbud osv blev det så mycket bättre! Om man prioriterat fel under semestern är det ju ingen fara, förhoppningsvis lätt att rätta till.
   Kram

   Radera
 11. Jag får dåligt samvete om jag inte tränar då jag planerat att träna. Maten däremot njuter jag bara över, den ger mig inte dåligt samvete.
  Men jag får, precis som du, dåligt samvete av för lite familjetid trots att vi umgås mycket, skäms lite då jag sticker och tränar och vi samtidigt hade haft möjlighet att göra något kul ihop hela familjen.
  Då brukar jag tänka att om mamma är glad och ibland får göra det hon vill, gör det att resten av familjen också blir glada då de märker att mamma är glad och mår bra.
  Man måste unna sig själv lite egen tid och försöka njuta av den tiden. Då mår hela familjen bäst.
  Fint inlägg, tor många känner lika!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jätte viktigt med egentid, jag vet ju det;0)
   Kram

   Radera
 12. Jag känner verkligen igen mig i att få dåligt samvete över att man inte gör saker tillräckligt mycket som man borde göra. Men har blivit bättre på att INTE få det, alla förtjänar att slappa ;)

  SvaraRadera
 13. Musiken brukar styra mina intervaller rätt mycket. Lyssnar efter förändringar. I detta pass har jag bland annat intervaller som är 4 x 30 sek och 30 sek aktiv vila mellan. Sen har jag även 2x 2 min intervaller (just under mjölksyratröskeln) och 1 min aktiv vila mellan, brukar lägga denna låt sist, så det bara är och ta ut alla krafter man har. :) Kul, bra och jobbigt med intervaller! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla! älskar intervaller, brukar också styra dem efter musiken.

   Radera
 14. Känner så igen mig i ditt inlägg! Jag har dock ofta dåligt samvete över maten också... ligger nog kvar något från förr... Om jag blir riktigt mätt känns det som att jag tabbat... samma om jag låtit bli träning... Samtidigt om jag tränar utan familjen på egen hand kan jag ha dåligt samvete eftersom det innebär att jag väljer annat före dem... suck och stön! Det är inte lätt att få ihop allt! Är jag sjukledig från jobbet har jag dåligt samvete mot jobbet, men om jag struntar i att vara hemma trots att jag är sjuk har jag dåligt samvete mot min familj eftersom jag i så fall förbiser mig själv... Inte lätt som sagt! Just nu vet jag att jag borde fundera på att vara hemma från jobb och träning, men alla måsten kallar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har lovat mig själv att aldrig ha dåligt samvete för arbetet, men jag säger inte att det är lätt.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...