tisdag 5 mars 2013

Gryta

För första gången ever var det i söndags dags för mig att göra en gryta. Jag tycker det låter så gott när grytan stått på spisen puttrat hela dagen. Och när man sedan ska äta så smälter det möra köttet i munnen.

Precis så blev det!
Det stod 8 pers i receptet. Men 4 skulle jag nog säga.
1,2 kg fransyska
2 st oxbuljongtärningar
1 liter vatten
2 gula lökar
2 eller fler morötter
2 msk smör
2 -3 lagerblad
10-15 kryddpepparkorn
5-6 st nejlikor
2 msk tomatpure
2 msk kinesisk soya
2 msk v-mjöl
1-1/2 tsk salt
Peppar

1. värm upp vattnet och buljong i grytan
2. Skär köttet i 2-3 cm stora bitar och lägg dem i det sjudande vattnet
3. Tillsätt kryddorna, tomatpure och soya. Pudra över mjölet och rör väl. Eller blanda mjölet med lite vatten så att det inte klumpar sig.
4. Låt grytan stå och puttra minst 1 1/2 timma. Jag lät den stå i tre.
5. Skär lök och morötter i grova bitar och tillsätt när det återstår 30 min av tillagnings tiden. Vill du kan du fräsa löken i lite smör innan du tillsätter den i grytan.

Lycka till!



20 kommentarer:

  1. En långkokt köttgryta är bland det godaste som finns.. och blir ofta godare dagen efter!!
    :)

    SvaraRadera
  2. Åhh vad gott .. måste provas !!
    Ta hand om dig och ha en fortsatt mysig vecka !!
    KRAM

    SvaraRadera
  3. Vad gott det låter! Det är allt för sällan jag gör grytor och så en gång fick jag för mig att jag skulle bjuda mina middagsgäster på gryta och då blev den lite smaklös och tråkig, typiskt! å andra sidan får jag skylla mig själv som inte körde på ett säkrare kort... : )

    SvaraRadera
  4. Låter gott, det ska testas :-). Grytor är gott men jag är dålig på att göra det. Tack för receptet! /Jennifer

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju så enkelt och sköter sig självt.

      Radera
  5. Åh så gott! Jag älskar verkligen grytor! :) Dålig på att göra bara, lite otålig av naturen. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan ju alltid träna medans den står och puttrar på spisen

      Radera
  6. En utav flera vägar till mannens hjärta! Gissa om jag blev sugen på gryta. Hur ska detta gå, sitter just nu och väntar att köra 2 pass vid Vasastan, får nöja mig med lite nöter.....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha nötter funkar ju det också. Hoppas passen var bra?

      Radera
    2. Passen var kanon men gissa vad jag blev sugen efter köttgryta slutade med en barnburk med köttgryta.... Ja jag skäms

      Radera
  7. Älskar grytor, tack för tipset kram Diana mailar dig i veckan ang övningar

    SvaraRadera
  8. Mums, vad gott! Mustiga grytor är himla smarrigt tycker jag. Gillar tanken på att ha soya i.

    SvaraRadera
  9. Vi brukade göra grytor rätt så ofta, så vi tröttnade på det ett tag. Men gott är det.
    Kram
    Anneli

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...