söndag 14 oktober 2012

Äppelpaj de luxe



Hittade ett recept av Roy Fares som jag inte kunde motstå att baka OCH SÅ GOOOOOD! MY G!!!
Tror det är bäst att jag köper hans kokbok Sweet
Mördegsbotten;
120 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 äggula
Mazarinfyllning;
190 g mandelmassa
1 tsk kardemumma
80 g rumstempererat smör
1 ägg
3 äggulor
Äppelfyllning;
4 äpplen
1 tsk kardemumma
1 msk kanel
¾ flisad sötmandel
2 msk flytande honung
½ dl råströsocker (jag hade vanligt socker)
Havrecrumble;
½ dl strösocker
1½ dl vetemjöl
½ dl havregryn
½tsk bakpulver
60g rumstempererat smör
1.      Mördegsbotten
Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant 22 cm i diameter. Låt vila i kylen
2.      Mazarinfyllning
Riv mandelmassan och lägg i en bunke. Tillsätt kardemumma och rör ned smöret, lite i taget. Blanda ned ägg och äggulor tills det blir en slät massa.
3.      Äppelfyllning
Skala dela och kärna ur äpplena. Blanda med resten av ingredienserna.
4.      Havrecrumble
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop med fingertopparna till en  smuldeg.
5.      Sätt ugnen på 175 c Fördela mazarin och äpplefyllningen jämnt i pajformen. Strö smuldegen över och grädda mitt i ugnen i 35-40 min. Låt svalna och servera med vaniljsås

16 kommentarer:

  1. Oj oj oj oj den låter väldigt god!!! Vilken paj!!

    SvaraRadera
  2. Vilken fin paj!! Ser verkligen god ut ..
    När det gäller köttgrytor gillar jag sådant som får koka länge .. blir så gott och mört då. Boeuf Bourguignon är en god sådan, jag gjorde en variant häromveckan: http://mariasfavoriter.blogg.se/2012/september/mustig-hostgryta.html Gillar när det är rött vin i, blir sån härlig smak. Ska själv göra Gulasch (http://mariasfavoriter.blogg.se/2011/november/i-stallet-for.html#comment)på torsdag som också är en favorit.
    Jag gillar högrev när jag gör köttgrytor.
    Så gott nu på hösten med grytor!
    =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mums, tack snälla för tipsen. Måste testas.

      Radera
  3. Tur det finns sådana människor som han, som älskar att baka...
    Så andra kan ta del av det fina...

    SvaraRadera
  4. Gott gott.!!!!!! Mazarin i botten lär va en hit!! Kram Sara

    SvaraRadera
  5. Du är så duktig på att baka, de ser alltid så fint ut. Skulle jag göra de så skulle de inte se så gott och aptitligt ut.
    Vad tråkigt att de inte går att blogga ifrån mobilen. Jag vågar inte göra min senaste uppdatering, får känslan av att de kommer bli som för dig. Så blev de förra gången nämligen :S
    Ha en fin kväll och hoppas de ordnar till sig snarast. Maila kundsupport och fråga vettja!kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har mailar kundsupport, hur många gånger vet jag inte men jag får inget svar;(

      Radera
  6. Den där ser sjukt farlig ut! ;)

    SvaraRadera
  7. Jag har blogg.se och de strulade till sig big time en gång och jag mailade oxå kundsupport, men fick inte ett ända svar. De höll i sig så pass länge att vi var många som höll på att byta portal. Man är så van att kunna blogga ifrån mobilen nu att de blir ett störningsmoment :/ De kom tillslut en uppdatering och funkade efter de. Jag tycker de är riktigt dålig stil att de inte skriver något på sin hemsida åtminstone så man vet vad som händer. Jag hoppas de ordnar sig så fort som möjligt. Kramar

    SvaraRadera
  8. Den måste jag testa!! Gjorde en enklare variant i helgen med både mandelmassa och kardemumma. Den blev mkt god men denna verkar vara ett strå vassare :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kardemumma och mandelmassa, perfekt kombo. Låter supergott

      Radera
  9. Kan tipsa om att han ofta är och bakar i TV i gokväll på lördagarna..
    Sedan Pernilla Wahlgren har en ny härlig bakbok...

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...