söndag 13 oktober 2013

Äppelkaka med mandelmassa

Blev sugen på äpplekaka och svängde ihop denna, helt ok. 

Gör såhär;
50 g smör
100g mandelmassa
3 ägg
1 1/2 dl strösocker ( som jag nu när jag skriver receptet insåg att jag glömde att ha i...)
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker 
1 dl mjölk
3-4 äpplen
( jag hade även i 1 tsk mald kardemumma)

Garnering
Florsocker

Tillbehör
Vispad grädde eller glass

1. Sätt ugnen på 175 c. Smält smöret och låt det svalna. Riv mandelmassan och blanda med äggen. Rör ned sockret.

2. Blanda vetemjöl med bakpulver och vaniljsocker. Rör ned blandningen i äggsmeten och tillsätt mjölk och smör.

3. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg hälften av äpple klyftorna i en smörad och bröad form med löstagbar kant. Häll 1/3 över, lägg ytterligare äpple klyftor i formen och upprepa en tredje gång.
 
4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 35 min

5. Pudra över florsocker när kakan svalnat och servera med glass eller grädda.

Gissar att den hade smakat mer med socker och istället för kardemumma funkar kanel alldeles utmärkt.

10 kommentarer:

  1. Men så fin den såg ut, mandelmassa är ju liksom aldrig fel. En bra söndagskväll till dig Karin

    SvaraRadera
  2. OMG. Den ser galet läcker ut

    SvaraRadera
  3. Guuuuuu så gott!!! Det är aldrig fel med äppelkaka, gärna med en massa vaniljsås...

    Kram Sandra

    SvaraRadera
  4. Gott det ser ut, själv blev man serverad äppelkaka med vaniljsås och goda cup cakes tidigare....

    SvaraRadera
  5. Oj så otroligt mumsigt! Önskade jag var bättre på att baka! ;) Kram o ha en underbar Söndagskväll o bra start på veckan! /Petra

    SvaraRadera
  6. Lät gott, mums :) Arla kokboken finns på bla bokus kram Diana

    SvaraRadera
  7. Åh älskar verkligen äppelkaka!! Ser väldigt god ut!

    SvaraRadera
  8. Mmmm så gott, här äter vi ofta o gärna äppelkaka. Kramisar Tina

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...