söndag 1 september 2013

Det här med dieter

 
Själklart tycker jag att alla får äta precis vad de vill och vilka dieter eller icke dieter som man önskar.
De jag däremot lägger mig i vad de äter är mina barn, men även de kunder som anlitar mig som kostrådgivare.
Några viktiga saker jag tycker att man bör tänka på innan man börjar med en diet är,
Brukar jag hoppa på alla eller många av de ”trend” dieter som kommer?  OM vad brukar resultatet
Själklart tycker jag att alla får äta precis vad de vill och vilka dieter eller icke dieter som man önskar.

De jag däremot lägger mig i vad de äter är mina barn, men även de kunder som anlitar mig som kostrådgivare.

Några viktiga saker jag tycker att man bör tänka på innan man börjar med en diet är,

Brukar jag hoppa på alla eller många av de ”trend” dieter som kommer?  OM vad brukar resultatet bli? Vad fungerade bra, vad fungerade mindre bra?

Vad är målet med dieten?

Kommer jag kunna hålla denna diet en längre tid?

 
Jag tror inte på dieter, eller quik fix. Inte om man vill ha en bestående förändring. Då krävs det ett förändrat ät beteende över tid och en större medvetenhet om vad som funkar just för dig.

Självklart går de flesta ned i vikt av dieter, men när man sedan ramlar tillbaka i sitt gamla ät beteende igen så går man oftast upp i vikt. Kanske till samma vikt som innan eller till och med ökar lite mer än vad man vägde innan. OM det nu är kilona som man tittar på (som många tyvärr faktiskt gör) och så går det ett tag innan man hoppar på en ny metod/diet som lovar guld och gröna skogar.

Därför blev jag så glad när jag läste en kommentar om 5:2 dieten  som är så inne just nu i senaste numret av topp hälsa.

Det är Näringsfysiologen Kristina Andersson som skrivit följande.

Fasta med olika upplägg är otroligt trendigt just nu, och visst finns det studier som stödjer hälsoeffekterna. Framför allt om man jämför med att äta vad som helst. Effekten av periodisk fasta blir ofta att man totalt sett stoppar i sig färre kalorier än innan. I en studie där man jämförde effekten av periodiskfasta mot att äta balanserat och näringstätt så såg man dock inte någon skillnad. Så fastan är inte ett måsta. Att regelbundet äta näringstät mat och aldrig överäta kan ge samma effekt. Periodisk fasta är bra om du är fulltfrisk och inte har ett stört ätbeteende (till exempel en ätstörning) Innan du testar skulle jag dock råda dig att fundera på om upplägget passar dig. Hur fungerar du när du inte har ätit på länge, faller du för frestelser i större utsträckning-  ja då är kanske lite slopandet av måltider inte din bästa väg att gå. Klara du det utan problem är det bara att köra på.

 
Min fundering är, hur länge orkar man hålla på med detta? Och vad händer när man börjar äta som vanligt igen? Jag vet ju att många av de bloggare jag följer testar och jag följer dem med spänning. Tycker dock det är viktigt att poängterar att äter man regelbundet och näringstätt så inträffar samma positiva hälsoeffekter i kroppen.13 kommentarer:

 1. Problemet är att någon kommer på saker och försöker snurra till huvudet på människor..
  Allt handlar i det stora hela bara om pengar och medialt seende..
  Ett så välställd samhäller som Sverige, gör att folk går på vad som helst, den dagen det blir svält i detta land, och maten blir sämre i utbud så kommer alla dieter gå i konkurs...
  Tacksam och glad att man kan köpa och njuta av god mat...
  tack för mig.

  SvaraRadera
 2. Det roliga är ju att om någon diet hade funkat i längden hade det inte behövt komma massa 'nya' hela tiden. När ska folk förstå det? Nä, fysisk aktivitet och varierad mat på regelbundna tider är ju liksom grejen. Men det är väl för tråkigt...

  SvaraRadera
 3. Ja det är ju modernt med dieter men jag skulle aldrig klara av det. Jag tror på regelbundna måltider, en varierad kost och fysisk aktivitet, det är ju det som funkar bäst i längden och är snällast mot kroppen.
  Kram viktoria

  SvaraRadera
 4. Jag tror också på sunt förnuft och motion! Men jag skulle vilja testa (tror jag) jag är nyfiken! Jag stirrar mig inte blind på vågen den står på detsamma men min kropp ändrar sig och det är ganska irriterande när inte vågen gör det... Något kilo ner skulle jag vilja!
  Men det går inte!

  Kramar Sandra

  SvaraRadera
 5. För mig är det lagom av allt som gäller! Bra skrivet tycker jag! Vi får tänka på våra ungdomar som är lättpåverkade av utseendet! Vi vill inte att de ska få ätstörningar! Så jag tror vi måste lugna ner oss lite med denna vikthets! Men visst det är svårt att inte dras med i detta! 5:2 metoden tycks alla hålla på med nu?!? Tur att man älskar att träna! Kram på dig! Nu ska jag inte en enkel tacobuffé med familjen! Nyss hemkommen från Powerstep! Mår gott:) <3 Ha en härlig söndagkväll fina! /Petra

  SvaraRadera
 6. Jag tycker ju inte att det är jobbigt med 5:2 så det är liksom inte någon "uppoffring" för mig. Dessutom får man ju äta vanlig mat även när man fastar, om än mer spartansk kost. Så om mina barn äter kyckling, ris och ångkokta grönsaker så är det ju ingen som tycker att det är märkligt att jag skippar riset.

  Problemet med mig är att jag har hur enkelt som helst att vara nyttig men hur svårt som helst att få till träningen. Så då känns det bra att i alla fall äta supernyttigt. För jag äter i princip lika nyttigt de dagar jag inte fastar, men jag äter betydligt mer.

  Önskar dock att jag skulle älska att träna också...

  SvaraRadera
 7. Ja det är mycket med 5:2 nu. Själv skulle jag aldrig klara av det här med att fasta, behöver mat varje dag. Tror på ett sunt förhållande till kost o träning, en balans som man mår bra av. Själv har jag hittat min livsstil o skippar alla dieter, önskar bara att jag kunde träna mer. KramisarTina

  SvaraRadera
 8. Tack snälla, ska se om jag hittar ett mer passande armband till bara :D
  Jag kan allvarligt säga att jag är så trött på ordet diet just nu att jag inte orka med det mera. Sedan känner jag precis som du, alla får göra som de själva vill. Jag kan bara relatera till mig själv. Jag vet vad jag vill ha ut och vad som passar mig i matväg. I mitt framtida yrke kommer inte jag propsa på folk att de ska äta som jag gör utan de som passar dem bäst. När man har problem med maten så är det som du skriver en beteendefråga och den hoppas jag kunna bidra med. Kramar i massor till dig!

  SvaraRadera
 9. Jag testar just nu 5:2. En diet som verkar passa mig. Jag är ute efter hälsoeffekterna, inte efter att gå ner i vikt. Jag är nyfiken av mig och leker ofta med den diet som är på tapeten. Ett stört ätbeteende tror jag. Kram.

  SvaraRadera
 10. Väldigt tröttsamt med alla dess dieter. Ät. lev och njut! Jag äter ALLT utan måsten eller annat larv. Mycket träning=kräver en massa mat-mycket mer än vad en del tycks fatta! Tror folk krånglar till det för det mesta med kosten. Jaja, bara min åsikt och hett ämne jag brinner för! Alltid kul när du tar upp saker som väcker reaktioner! Ha en underbar måndag, kram!

  SvaraRadera
 11. Jag kan bara instämma!
  Jag tycker det är väldigt intressant att läsa om dieter, men blir riktigt, riktigt irriterad samtidigt. Och det gäller alla jädrans dieter. Allt handlar om kcal in kcal ut. Och att äta näringsriktigt så man får i sig det man behöver i lagom mängd. Vill man gå ner äter man liiiite mindre och rör sig liiite mer typ.
  Och så lever man livet så man inte upptäcker då man är gammal att man missat allt gott för att ha den perfekta kroppen - vad f-n det nu är..
  Huh! En bok blev det, men detta gör mig förbannad! ;)

  Kramar!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...