söndag 11 september 2011

ÄPPELTOSCA

Idag var en perfekt dag för bakning.
Började med äppeltosca kaka, som är helt gudomligt god!

100g smör
2ägg
1½ dl socker
1½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2-3 äpplen, skalade eller oskalade
1tsk kanel
Toscaglasyr
50g smör
3/4 dl socker
50g mandelspån
1 msk mjöl
1 msk mjölk
1.    Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker luftigt. Blanda i mjöl, vaniljsocker och rör sist i det smälta smöret. Blanda väl. Häll smeten i en smord och bröad form.
2.    Dela äpplena, kärna ur och skiva i tunna skivor. Tryck ned äppelskivorna i smeten och pudra över kanel. Grädda kakan i 175 c i 25 min
3.    Gör glasyren medan kakan gräddas. Smält smöret och sockret i en kastrull. Blanda ned mandelspån och mjöl. Rör hela tiden och häll slutligen i mjölken. Häll den varma toscan över kakan, höj ugnsvärmen till 200 c och grädda i 8-10 min. Servera kakan som den är eller med vispad grädde eller vaniljsås
Äppel mazariner

10-12 st
1½ dl vetemjöl
75g kallt smör
1 msk strösocker
1 msk vatten
Fyllning
200g mandelmassa
1 msk strösocker
1 tsk bakpulver
50 g smör
1 tsk kanel
1 ägg
1-2 äpplen
1.    Sätt ugnen på 175 grader. Hacka ihop mjöl, smör och socker till en smulig massa, tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. Tryck ut i aluminiumformar.
2.    Riv mandelmassan och blanda med alla ingredienser utom äpplena, i en matberedare eller med elvisp. Fördela smeten i formarna.
3.    Skala, kärna ur och skiva äpplena i tunna klyftor. Tryck ned några äppleklyftor i smeten på varje mazarin.
4.    Grädda mazarinerna i ca 25 min.

Hann även med 15 min spinning, vilket var hur skönt som helst. Behövs ju inte så mycket just nu för att få upp pulsen, bli svettig och trött.
Nu hoppas jag på ännu en helnatts sömn.

2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...